UTSTYR OG MAT

• Bur kan man bygge selv. Rivingsmaterialer kan for eksempel omskapes til kaninbur hvis man vil spare penger. Bruk ikke trykkimpregnerte materialer. Disse er giftige, og hvis kaninen gnager på dem, kan den bli syk. Minstemål for små raser (dvergvedder/hermelin) er 0,5 m2 (70 X 70cm), med høyde ca. 50 cm. Store raser trenger noe mer plass. Skal buret stå ute, må det ha skråtak som er tett. (F.eks. med tjærepapp), og buret bør også beises på utsiden. Husk at kaninen gnager på buret, slik at dersom man vil behandle det innvendig, bør oljen man bruker være giftfri. Netting til burdørene fåes kjøpt hos en jernvarehandel. Galvanisert netting med kvadratiske ruter (ca. 2 X 2 cm.) fungerer best, men er også dyrest. Bra størrelse på burdørene er ca 45 X 55 cm. Buret bør stå litt høyt, slik at ikke hunder eller katter kan komme til det. Pass på at burlåsen er trygg, slik at ikke kaninen kan komme seg ut på egen hånd. Buret bør stå skyggefullt og lunt.

• Hvis buret skal stå ute, er det fint for kaninen å ha en «redekasse» om vinteren. Den er også bra å ha dersom kaninen skal ha unger. Kassen kan bygges av finèrplater, og bør være min. 35 X 35 X 30 cm. med et inngangshull på ca. 15 cm. i diameter. Det bør være mulig å åpne den enten oppå eller på siden.

• Kaninen trenger en matskål og en vannflaske/vannskål, som alltid skal være fylt med friskt vann. Om vinteren kan man ikke bruke vannflaske dersom buret står ute. Da bør man benytte en vannskål som tåler frost – Jokerskåler anbefales! Kaninbånd og sele er viktig dersom du vil trene opp kaninen til hopping, eller gå tur med kaninen. Av og til må kaninens klør klippes, og da er det greit å ha en klotang eller klosaks. (Man kan ev. få hjelp til klippingen hos en oppdretter.) En høyhekk er bra å ha inni buret, og kan lages av nettingrester og festes på burveggen med kramper.

• Spon til burene fås kjøpt rimelig på et sagbruk, men kan også kjøpes på Felleskjøpet.

• Fôr er desidert billigst på Felleskjøpet, og er ofte sunnere enn mye av fôret man får i dyrebutikk.

• Høy er kjempedyrt i butikk, og har gjerne varierende kvalitet. Kjøp heller fra en lokal bonde, mange ganger kan man også velge mellom forskjellige høytyper, og man får sjansen til å sjekke høyet ordentlig før man kjøper det. Et bra høy for kaninen er grovt og velduftende!

Skrevet av Torild Rosenvinge