1. Bli medlem!
For å bli medlem av NKHF må du først bli medlem av forbundet NKHF ligger under, nemlig NKF (Norges Kaninavlsforbund) med hjemmeside www.kanin-nkf.net . Da melder du deg inn i din nærmeste avlsforening, og veiledende priser er 250kr. for juniormedlem (opp til 18 år) og 350kr. for seniormedlem (over 18 år). Som medlem i NKF får du Tidsskrift for Kaninavl, hvor det er avsatt en del av bladet til hoppestoff. Som medlem kan du delta på alle arrangementer du måtte ønske. Man kan ikke konkurrere uten å være betalende medlem.
Medlemskap i NKHF er gratis, men dersom du skal konkurrere innen hopping gir du beskjed om dette til avlslaget ditt. De fleste avlslag samarbeider med en hoppeklubb, og da blir man automatisk medlem i denne.
2. Få kanin/begynne å konkurrere
Har du ingen kanin er jo ikke det noe problem å skaffe, men ønsker du en kanin med hoppelinjer fra oppdretter finnes det en liste over gårdsnavn på NKHFs hjemmeside som alle driver seriøst oppdrett. Ønsker du hjelp med å velge kull etter hoppeegenskaper, gemytt og hoppelinjer er dette noe mange erfarne hoppere kan hjelpe deg med!
3. Hoppetrene kaninen din!
Før du drar på din og kaninens første konkurranse er det viktig at kaninen har prøvd seg litt på hopping tidligere. For å trene opp en hoppekanin skal du fokusere på at den skal gå rett fram mot hindrene og begynne lavt. Gjerne bare 5-10cm første gangen, kaninen vil som regel automatisk forstå at den skal over hinderet. Sett gjerne opp 2-3 hinder etterhverandre på 5-10cm etterhvert som kaninen forstår poenget med hoppingen.
Det er viktig å ikke holde på for lenge hver økt og helst skal man ikke hoppe mer en en gang i uken når man trener dem, dette er så kaninen ikke skal gå lei! Etterhvert som kaninen spretter lett over de lave hindrene kan man prøve å gjøre de litt høyere, men husk å ikke overskrede 25cm som er maxhøyden i Lett (som du vil konkurrere i i starten).
Når kaninen er vant med de små hindrene og forstår at den skal over (spiller ingen rolle om den river eller ikke, det viktigste er at den skjønner at den skal over, så kommer hoppene etterhvert!) kan du dra på din første konkurranse! Mange klubber arrangerer også treninger, og her kan man få hjelp fra andre som driver med kaninhopping.
4. Din første konkurranse!
Konkurranser er det mange av, og du kan dra på alle som blir arrangert om du ønsker det!
På konkurranser starter kaninen din i enten Rett eller Kroket Lett (Eller begge deler). Når kaninen har tatt 3 plasseringer i Rett Lett blir den Middels her og får hoppe Rett Middels med høyere hinder! Tar kaninen plasseringene (pinnene) i Middels blir den etterhvert Vanskelig og tar den 5 plasseringer (pinner) i Vanskelig blir den Elite hvor den kan konkurrere om Sertifikat, CH-titler og delta i NM. Det samme gjelder også i Kroket bane.
Det går også an å konkurrere i Høyde og Lengde når kaninen har fylt åtte måneder, men jeg anbefaler å vente til kaninen er minst Middels før den begynner med Høyde og Lengde.
Alle som vil delta i offisielle konkurranser i NKHF må ha brukerprofil og ha registrert sine kaniner i Skuttli.
For å melde deg på konkurranse er Skuttli det offisielle programmet til NKHF vi bruker til å registrere konkurranser, medlemmer og kaniner.
- Alle offisielle konkurranser skal annonseres i Skuttli.
- Konkurranser kan dømmes direkte i programmet eller ved bruk av konkurranseprotokoller
Som oftest tar de fleste hopperne tog til konkurransen og blir hentet på stasjonen, så det er både hyggelig og sosialt! Når du ankommer konkurransen må du huske å betale startkontingent! Når det nærmer seg din tur til å hoppe vil du bli ropt opp og få beskjed om at du har oppvarmingsbanen som som regel er på 3-4 hinder på den høyden kaninen skal konkurrere i. Da har du den i rundt 3-5 minutter for å varme opp kaninen din før du skal konkurrere.
Det er alltid to omganger i en vanlig klasse hvor den beste halvdelen går videre til andre omgang. Ant. plasseringer/pinner regnes ut av ant. startende!
Men husk alltid at pinner og plasseringer ikke er det viktigste, det viktige er at du og din kanin oppnår et godt samarbeid og har det moro sammen!